top of page

Vizitează România – Târgoviște

Voi incepe sa va recomand Targoviste cu un avantaj foarte practic si important pentru o iesire ad-hoc, si anume faptul ca distanta de la Bucuresti pana acolo este mai mult decat convenabila. Intr-o ora puteti ajuge cu familia sau cu prietenii intr-o mica escapada intr-un oras nu foarte popular in turism, dar plin de semnificatii, plin de locuri frumoase si de oameni simpatici, care traiesc cu patos. In zilele de sarbatoare, locuitorii orasului inca se mai imbraca in straie de sarbatoare si se plimba cu familiile prin centru.


Dupa cum deja cunoasteti, Targoviste a fost capitala Tarii Romanesti, a doua chiar. Avand o pozitie strategica in tara, Mircea cel Batran a decis sa stabileasca aici noua resedinta domneasca, numind orasul a doua capitala. Tara Romaneasca a avut doua capitale pana in anul 1431, dupa care Targoviste a ramas singura resedinta a tarii.

Este un oras plin de istorie, un centru acvatic important pentru natatie, oras pe care eu il am la suflet de multi ani si as vrea sa impartasesc cu voi cateva locuri de aici dragi mie, insa nu vreau sa va povestesc chiar tot, pentru a nu va strica curiozitatea de a-l vizita si voi.


Manastirea Dealu este, poate, cel mai drag loc al meu din zona. Merg aici cat pot de des, cu familia, pentru cateva clipe de liniste, de energie pozitiva si de aer foarte curat. Manastirea este incarcata cu istorie, cu semnificatii divine si nu numai. Se spune ca aici este ingropat capul domnitorului Mihai Viteazu, ceea ce face din aceasta manastire cea mai mare necropola din tara. Chiar daca nu vizitati orasul Targoviste si treceti prin apropierea acestuia, va recomand cu caldura sa vizitati aceasta manastire, fiind un asezamant de maici pe un deal, in mijlocul naturii. Ce sa iti doresti mai mult?


O alta zona care face sa para ca timpul a stat in loc este centrul vechi al orasului. Aici pulseaza viata, traditia, in ciuda demolarii a multor cladiri istorice in perioada comunista, orasul inca emana un aer de epoca. Pe vremuri, in aceasta zona aveau case si sedii de firme cei mai instariti oameni ai targului.

Un monument tare drag mie, impunator, uimitor de frumos, Turnul Chindiei este musai de vizitat, fiind considerat simbolul orasului. Construit in secolul a XV-lea, face parte din ansamblul de monumente din Curtea Domneasca, fiind unul dintre cele care s-a pastrat cel mai bine. A fost construit de domnitor Vlad Tepes, cu scop militar initial, insa apoi a fost folosit pentru pastrarea tezaurului. A fost restaurat in 1851, iar acum este, pot spune, cea mai importanta atractie turistica din Targoviste. Gazduieste o sumedenie de documente istorice, arme, obiecte care au apartinut lui Vlad Tepes.


In zona comunei Doicesti gasiti parcul Mateias, care incepe cu frumoasa Curte Brancoveneasca, reconditionata putin in anul 2014, anul Brancoveanu. Parcul cuprinde o zona de recreere de 2 hectare, unde va puteti bucura de natura si puteti admira ruinele resedintei domnesti, un monument national caracterizat de formele de arhitectura acum degradate, dar care inca inspira maretia vremurilor.

Daca tot am vorbit putin despre vremurile de altadata, voi continua in aceeasi directie si va recomand sa vizitati si muzeele din Targoviste. Mi se par un spatiu perfect in care esti teleportat in alte vremuri, traiesti putin istoria si, de ce nu, mai invatam cate ceva. Targoviste ofera multe optiuni in aceasta directie: Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie sau Muzeul Vasile Blendea, care prezinta operele marelui sculptor.


Dupa atata plimbat, vreau sa va recomand si ceva gastronomic. Daca veti vizita o casa romaneasca, veti fi impresionati de varietatea de meniuri si de gustul autentic al bucatelor traditionale. Mancarea este excelenta, veti pleca de acasa cu zambetul pe buze. Totusi, va recomand sa pastrati loc si pentru o cafea la ibric si pentru niste serbet. Va mai amintiti vremurile din copilarie cand serbetul era la ordinea zilei, aproape?


Cand aveti mai multe ore de pretrecut in Targoviste, va recomand sa va relaxati la Complexul Turistic de Natatie. Vara in piscinele exterioare, unde va puteti distra cu toata familia, sau, in zilele friguroase, in bazinul olimpic acoperit.


Deja nu va mai stric surpriza si chiar va las sa descoperiti si singuri ce poate oferi un oras aparent simplu, dar plin de semnificatii si de istorie.

Chiar daca nu ati planuit o vacanta in Targoviste, eu va recomand sa il vizitati si cateva ore atunci cand mergeti catre alte destinatii, fiind usor de tranzitat. Il puteti vizita atunci cand mergeti spre Bran, spre Sinaia sau alte destinatii din zona.

Comments


Camelia-Potec-Front.jpg

Camelia Potec

Sportul este viata, sanatate, libertate!

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page