top of page

Sportul în familie – Sursă de distracție și sănătate

Deja stiti faptul ca sportul este o sursa sigura de sanatate. Anul acesta, de cand stam mai mult in casa, posibilitatile de a face miscare s-au limitat pentru unii, insa intotdeauna ne putem adapta. Activitatile fizice in familie ar trebui sa fie o obisnuinta, indiferent de spatiu sau de sezon; reprezinta o adevarata sursa de energie, de stare de bine si de sanatate.


Aflandu-ne intr-o perioada dificila, copiii sunt adesea pusi in situatia in care au mai mult timp liber si se intreaba de ce nu pot iesi la joaca sau de ce nu pot merge la gradinita sau la scoala. Aici parintii pot interveni intr-un mod eficace, aducand joaca de afara cat mai aproape de ei, in familie. Exercitiile fizice pot fi foarte distractive pentru cei mici, cand se implica toata familia. Desi nu prea ne dau de inteles, in multe cazuri, parintii reprezinta un model pentru copil si, fara sa isi dea seama, va urma exemplele care i se ofera, desi poate riposta la inceput. Insa, daca isi vede parintii ca fac miscare regulat, activitati fizice placute, va urma exemplul, mai devreme sau mai tarziu. Si, ca sa va dau un pont bun, setati un premiu in fiecare zi, cat de mic, dupa realizarea exercitiilor fizice.


In prima faza, va sfatuiesc sa faceti o lista cu ce exercitii doriti sa faceti impreuna, pe care o puteti aseza pe frigider. Este bine ca cel mic sa vada ca acestea reprezinta un scop si o realizare pentru toata familia, nu doar pentru el. Astfel, va simti si o apropiere de parinti si, in acelasi timp, se va simti mai “adult”, fiind considerat egal cu parintii. In zilele insorite, puteti muta distractia afara, intr-un parc, unde va puteti chiar intrece in performante.


Chiar daca suntem egali in aceasta faza, nu uitati de spiritul competitiv. Antrenati copilul sa isi doreasca mai mult, sa vrea sa va depaseasca, pentru a obtine premiul. Puteti chiar sa notati un clasament si sa il afisati, pentru un plus de motivatie.

Daca micutul vostru nu isi doreste asa mult sa faca exercitii fizice, transformati miscarea in jocuri. Exista diverse jocuri antrenante pe care le practicam atunci cand eram noi mici, precum sotronul sau elasticul. Miscarea nu trebuie sa devina o neplacere pentru copil, ci sa o faca cu drag, chiar daca este sub forma unui joc. Spre exemplu, noi am inceput astazi ziua cu o sesiune de catarat in parc si aruncat cu pietricele in lac. Caeliei ii place mult sa arunce pentru ca ii antreneaza ambitia in a aruca la o distanta cat mai mare. Totusi, aveti grija sa alegeti zone sigure pentru aruncat.




Va recomand sa achizitionati accesorii mici pentru exercitii, precum o minge, gantere mici, saltea, coarda; copiii sunt foarte atrasi de “jucarii”noi, ceea ce va usura initiativa parintilor de a face miscare.


Desi pare un lucru marunt, activitatea fizica in familie este foarte importanta si nu doar pentru copil. Aduce familia la un loc, ii starneste copilului spiritul competitiv, isi va vedea parintii ca parteneri de joc si nu ca persoanele care ii impun activitati.


Spor la exercitii!


Comentarii


Camelia-Potec-Front.jpg

Camelia Potec

Sportul este viata, sanatate, libertate!

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page