top of page

Înotul – Disciplină a minții și a corpului

Este bine stiut ca sportul, in afara de sanatate a corpului, inseamna o disciplina uimitoare a mintii si nu numai. Imi place foarte mult disciplina naturala, cea care nu este neaparat impusa, ci organismul o creeaza singur, cumva, in contact cu determinarea si motivatia. Eu am invatat sa inot in Dunare. Destul de provocator, as putea spune. Fluviul nu este tocmai prietenos, iar tatal meu, marinar fiind, a vrut sa ma stie neaparat inotatoare, daca aveam de gand sa stau prin preajma lui, sa ma stie in siguranta.


Inotul este un paradox; este incordare si totodata eliberare. Este stres si totodata relaxare. E implicare si, in acelasi timp, evadare. Daca as fi din nou copil, as alege aceeasi cale fara sa clipesc. Daca va place apa, va sfatuiesc sa inotati, chiar de relaxare, cat de mult puteti.

Inotul se imparte in mai multe categorii, astfel incat orice persoana, de orice varsta, il poate practica, bucurandu-se de sanatate fizica si nu numai. Inotul recreativ este cel cu care incepem cu totii. Ne place apa inca de mici celor mai multi dintre noi si inotam fie in vacanta, fie la piscina.

Inotul aplicativ este practicat de persoanele care au slujbe ce presupun contactul cu apa, precum marinarii, salvamarii, pescarii, constructorii de baraje. In acest caz, inotul este chiar vital pentru prevenirea unor accidente acvatice. Le multumim tuturor din breasla si le suntem recunoscatori pentru eforturi!

Inotul terapeutic este ceea ce recomanda medicul in scopul recuperarii neuro-motorii, in cazuri mai putin fericite, in care o persoana sufera de afectiuni cardio-vasulare, nervoase, respiratorii. Este deja cunoscut proverbul “An apple a day keeps the doctor away” – Ceea ce inseamna ca un mar pe zi tine medicul la distanta. Eu va spun ca jumatate de ora de inot face cat un cos maaare de mere.

Ajungand la inotul de performanta, aici as vrea sa va lamuresc putin cu privire la natatie. Multe persoane considera ca inotul este acelasi lucru cu natatia. Este usor eronat, inotul reprezinta, de fapt, o ramura a natatiei. Aceasta este o disciplina care cuprinde mai multe sporturi, precum: Inotul, sarituri in apa, inot sincron, polo pe apa, inot in ape deschise si sarituri de la mare inaltime.

Sperand ca v-am lamurit, vreau sa va mai povestesc despre un alt beneficiu al acestui sport, care, cu siguranta, va atrage atentia multor persoane atente la silueta. Inotul este cea mai eficienta modalitate de a face miscare si de a pierde in greutate, pentru ca are cel mai bun raport efort depus – calorii arse. Asa ca, daca planuiti sa pierdeti cateva kilograme, bazinul ar trebui sa fie cel mai bun prieten al vostru. In plus, acesta ajuta la starea generala de bine si de sanatate a organismului uman: Stimuleaza circulatia, creste rezistenta pulmonara si cardiaca, dezvolta musculatura datorita miscarii in apa, imbutatateste postura corporala, dezvolta flexibilitatea, ajuta la dezvoltarea si la cresterea sanatoasa la copii, intareste ligamentele, sa va mai spun? Nu cred ca am suficient spatiu pe aceasta pagina. Si nu va sfatuiesc sa inotati pentru ca eu iubesc aceasta activitate, ci pentru ca inotul este dovedit ca fiind unul dintre cele mai eficiente sporturi si accesibile in acelasi timp.

Ne vedem la bazin?


(sursa foto: sfatulmedicului.ro)

Comments


Camelia-Potec-Front.jpg

Camelia Potec

Sportul este viata, sanatate, libertate!

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page