top of page

Constanța, pământ drag

Cred ca nu voi epuiza niciodata gandurile dragi despre orasele tarii noastre frumoase. Chiar acesta este unul dintre motivele pentru care am ales sa fac acest blog, pentru a impartasi cu voi aceste momente si, de ce nu, poate sa va indrum, cand doriti sa vizitati tara.

Constanta este un oras drag pentru cei mai multi romani si este lesne de inteles. Are marea. Marea, care ne vindeca pe multi de grijile cotidiene, de ritmul alert din viata noastra, poate chiar de niste griji personale, atunci cand dai “nas in nas” cu briza si respiri adanc. Pentru mine are acest efect, de relaxare si de recunostinta pentru pamantul romanesc.


Pe langa Marea Neagra care se izbeste uneori cu furie de zidurile falezei, Constanta are o multime de puncte turistice care merita vizitate, mai ales daca veniti de la distanta mai mare. Este unul dintre cele mai vechi orase ale tarii; dateaza din 657 i.H., denumit Tomis pe vremea aceea, fiind colonizat de greci. Constanta a devenit oras dupa construirea caii ferate Constanta-Cernavoda, ce folosea la exportul granelor romanesti.

Portul Constanta este impresionant in Europa, ocupand locul 4 ca intindere, de aproape 30 de kilometri, fiind cel mai mare din bazinul Marii Negre.


Daca mergeti prin Costanta pe jos sau cu bicicleta (incercati sa faceti si putina miscare cand aveti cateva zile libere), aveti cateva opriri de facut, ce va vor incanta, atat pe cei mici, cat si pe cei mari. Puteti incepe cu cel mai mare parc al orasului, Parcul Tabacarie, aflat in jurul lacului cu acelasi nume. Fie ca va plimbati in aer liber, fie ca va opriti la un picnic sau doar va bucurati de natura, este un spatiu minunat pentru relaxare.


Delfinariul din Constanta ofera bucurii pentru toata lumea. Eu as merge acolo cu familia de fiecare data cand vizitez zona. Este unul dintre obiectivele turistice reprezentative ale orasului, fiind inaugurat in 1972. Suprinde intotdeauna prin demonstratiile cu delfini, lei de mare, pinguini. La acest capitol as vrea sa mentionez si Acvariu Constanta, mai ales pentru iubitorii de creaturi marine, unde puteti admira cei mai frumosi pesti exotici, pesti din Delta Dunarii si Marea Neagra.



Dupa cum cred ca deja stiti, simbolul orasului Constanta este Cazinoul. De foarte multi ani deja, reprezinta o atractie majora, chiar daca a trecut atat de multe vreme peste aceasta cladire, inca starneste admiratia vizitatorilor. Construit in 1909, are o vraja atat arhitecturala, cat si peisagistica, datorita amplasarii pe malul marii, unde este lovit de valuri in zilele agitate si de reflexia soarelui in mare, in zilele calde si linistite. Ar trebui sa specific faptul ca s-a inceput renovarea lui inca de anul trecut, asa ca va fi si mai spectaculos curand.


Langa Portul Constanta, dupa ce va plimbati si admirati unul din punctele forte ale orasului, va recomand sa faceti o oprire la Muzeul Marinei, ce ocupa o pozitie importanta in istoria orasului si a identitatii acestuia. Nu vreau sa stric surpriza, vreau doar sa va spun ca veti vedea evolutia, in piese de muzeu, a navigatiei, pe taramul romanesc.


Alte obiective de atractie mai sunt: Farul Genovez Constanta, Microrezervatia Naturala Constanta, Moscheea Carol I, Edificiul Roman cu Mozaic Constanta.


Intr-o nota relaxanta, puteti manca fructe de mare bune si sa va bucurati de briza, sa vizitati litoralul, pe intreaga lui suprafata si sa alegeti locul in care va simtiti cei mai fericiti. Mie, cel putin, marea imi aduce o doza de fericire si de liniste interioara pe care doresc sa o experimentez cat mai des. Lasati pantofii deoparte si mergeti, desculti, prin apa si nisip.

Comments


Camelia-Potec-Front.jpg

Camelia Potec

Sportul este viata, sanatate, libertate!

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page