Ce mănânci înainte și după sport? Câteva idei
Pentru mine, alimentația este crucială, a fost așa în anii de sport de performanță și a rămas și acum. Ca să faci performanță în sport ai nevoie de o alimentație atentă, pur și simplu nu poți avea rezultate fără ea. Nutriția îți susține efortul, te ajută să evoluezi, să ai energie și, după efort, să te refaci.
Sigur că nu există o rețetă universal valabilă. Fiecare dintre noi este diferit, face sport la alte intervale de timp și are consistențe diferite. Una este să ai o schemă nutrițională ca sportiv de performanță și alta ca sportiv amator sau ca persoană care face mișcare o dată sau de două ori pe săptămână.
Așa că o să vă las câteva reguli generale de nutriție necesară atunci când faci mișcare, de orice tip ar fi ea.
Trebuie să știți că atunci când faci sport de mai multe ori pe săptămână ai nevoie de multe fructe și legume, în mese principale sau în gustări. Altfel, mușchii nu vor coopera optim și imunitatea poate scădea.
Când mâncăm?
Înainte de a face mișcare este indicat să mâncăm cu o oră înainte. Eu, de exemplu, mâncam chiar cu jumătate de oră înainte, pentru că erau antrenamente intense.
După antrenament sau după ce ai terminat activitatea sportivă trebuie să ajungi la o masă nutritivă în următoarea jumătate de oră, cel mult. Asta înseamnă că dacă nu ajungi acasă în timpul ăsta, ar trebui să ai pregătit la tine un sandwich.
Ce mâncăm?
Înainte de efort avem nevoie de o combinatie de fibre cu grăsimi sănătoase – de exemplu iaurt cu granola sau cereale, dacă este dimineață sau o combinație de avocado cu somon, dacă este prânz sau alt moment al zilei.
După efort, rolul mâncării este acela de a recupera energia consumată în efort, așadar trebuie să cuprindă nutrienți de foarte bună calitate și îndeosebi proteină. Exemple: un mușchi de vită cu sparanghel alături, un pește alb cu orez negru.
Alte sugestii: pui rotisat cu garnitură de cartofi dulci copți, supă de linte.
Este ideal pentru cine face sport să aibă zilnic în dietă 5 până la 7 fructe și legume.
Foarte importantă în acest plan de susținere a efortului este hidratarea. Atât înainte de efort, dar și în timpul efortului, și, evident, post efort. Dacă efortul depășește o oră jumătate, două, puteți accesa băuturile sportive, care conferă energie și hidratare dar și refacere post antrenament.
Acestea fiind spuse, spor la antrenamente! 😊
Camelia
Kommentare