Alimentatie echilibrata de sarbatori
Desi anul acesta ne strangem in numar mai restrans in familie, de sarbatori petrecem zilele cu cei dragi, luam masa impreuna si ne bucuram de linistea sarbatorilor de iarna. Craciunul, sau Nasterea Domnului, este una dintre sarbatorile care ma transpune in copilarie cu usurinta. Emotiile acestei sarbatori crestine, a asteptarii Mosului, bucuria decorarii bradului si, bineinteles, veselia intrunirii familiei. As putea vorbi despre acest sentiment pagini intregi, insa, astazi vreau sa ma concentrez putin pe masa festiva si sa va povestesc cum va puteti bucura de sarbatori fara sa apelam la digestive apoi.
Cu totii stim ca exista preparate sanatoase, unele mai gutoase, unele cu mai mult zahar sau altele pline de nutrienti. Insa, in acelasi timp, stiu ca de sarbatori cu totii ne bucuram de bucate traditionale, asa ca nu va voi sfatui sa mancati neaparat sanatos, ci sa echilibrati masa festiva, folosind strategii simple, dar care va permit sa gustati din tot.
Avand in vedere ca sarbatorile se intind pe mai multe zile, nu trebuie sa degustati toate specialitatile la aceeasi masa. Eu, in familia mea, le “prioritizez” in functie de cat de mult am poftit dupa sarmale sau mamaliguta cu friptura. Da, mananc sanatos ca stil de viata, dar nu refuz sa degust sarmalute, ocazional.
Daca, totusi, va este greu sa alegeti dintre bunatatile pregatite de cei dragi, cum ni se intampla tuturor, atunci creati un echilibru culinar, prin compensarea bunatatilor. Daca va bucurati de un fel principal consistent, alegeti la desert un fruct sau ceva usor.
In plus, includeti in meniu mereu o salata verde, legume verzi, alimente bogate in fibre si nutrienti, pentru a va ajuta la digestie si pentru a va oferi o stare de bine.
Exempul cel mai la indemana este friptura de porc cu cartofi, foarte comuna si da, foarte gustoasa. Insa, aici va recomand sa inlocuiti cartofii cu legume la cuptor; va veti simti mult mai bine dupa masa si veti avea energie sa va jucati cu cei mici.
Mare grija si la cat de mult va bucurati de dulciurile de sub brad. In zilele cu mese copioase, va recomand sa nu mai mancati desert, sau sa alegeti un fruct.
Indiferent ce metoda de echilibrare a mesei festive alegeti, evitati sa va infometati inainte sau dupa, crezand ca deficitul de a doua zi va va regla metabolismul, este un mit fara noima. Ba mai mult, in acest mod puteti dezechilibra alimentatia si asimilarea nutrientilor in organism. Bucutati-va de sarbatori cu mese echilibrate, nu faceti exces si apoi sa renuntati la a mai manca. Pana la urma, bucuria sarbatorilor consta si in masa alaturi de familie!
A fost un an plin de provocari pentru toata lumea. Nu conteaza ca suntem sportivi de performanta, parinti, profesori, copii, medici. In ciuda tuturor trairilor la care am fost supusi si pe care le-am gestionat in mod diferit, in adancul sufletului suntem la fel; oameni iubitori de familie, de Craciun, de cadouri si de linisite.
Va urez sa aveti parte de sarbatori mai linistite ca niciodata, sa compenseze greutatile lui 2020, iar anul care vine sa va aduca bucurii cat cuprinde. Sarbatori cu bine!
Comments