top of page

Alimentația prin ochii unui sportiv – Sănătos și gustos

Va povesteam intr-un articol anterior despre faptul ca alimentatia sanatoasa este asociata, in mod eronat, cu restrictiile culinare. Nu este adevarat, ci consta, mai degraba, in asocieri corecte intre alimente, evitarea exceselor si consumul de nutrienti, minerale si vitamine. Astazi vreau sa va spun cateva vorbe despre cateva asocieri de succes pe care eu inca le asez pe masa familiei mele, pentru ca ofera o hranire corecta si, in plus, sunt foarte gustoase. Banuiesc ca stiti deja faptul ca, atunci cand aveti un copil la masa, aceasta slujba necesita mai multa responsabilitate si devine mai dificila, categoric. Copiii vostri mananca orice? Daca da, va invidiez!

Unul dintre alimentele cu care va recomand sa va imprieteniti este somonul. Fie ca faceti sport sau nu, este o masa ideala atat pentru un plus de energie, cat si pentru recuperarea de dupa efort. Chiar daca nu sunteti sportivi, pestele este recomandat de medic, fiind bogat in proteine de calitate, acizi grasi si omega 3, iar somonul este chiar un peste gustos, pe care il puteti gati in nenumarate moduri. Familia mea il prefera pe gratar sau la cuptor cu lamaie. Deja mi se face pofta!

O alta sursa de omega 3 si alti nutrienti o reprezinta nucile si semintele. Stiu ca nu prea suna apetisant si ca oricine ar prefera un baton dulce ca gustare in locul unor migdale, insa diferenta nutrivita este de la cer la pamant. Daca nu sunteti fan seminte si nuci, eu va recomand sa le strecurati in dieta zilnica aproape fara sa va dati seama. Intr-o salata adaugati cateva seminte de floarea soarelui, usor coapte inainte, veti vedea ce aroma inedita ii ofera. Daca nu preferati migdalele crude, le coaceti usor pe foc mic si isi schimba gustul foarte mult, intr-unul delicios. Incercati si imi veti da dreptate.

Inlocuiti dulciurile cu fructe, pe cat posibil. Nu cred ca trebuie sa va povestesc prea multe, este lesne de inteles ca fructele, mai ales cele din gradina noastra sau cele din piata, depasesc considerabil un baton de ciocolata la nutrienti de calitate. Daca, totusi, iubiti ciocolata foarte mult, nu este deloc o infractiune. Va sfatuiesc sa alegeti ciocolata cu un continut mai ridicat de cacao.

Banuiesc ca ati auzit in nenumarate randuri recomandarea sa renuntati la paine. Eu spun ca, in cazul in care nu vreti sa scapati de vreo cateva kilograme, sa nu renuntati, ci sa consumati paine buna, poate de la brutaria de pe colt, din cereale integrale. Acestea au carbohidrati care susin energia pe parcursul zilei, indiferent de activitate. Intr-adevar, si eu va sfatuiesc sa nu mai consumati paine care contine zaharuri; mergeti la o brutarie locala sau, mai bine, framantati acasa o paine mai buna decat orice din comert. Drojdia a revenit in magazine.

Si, cea mai mare provocare a mamicilor, hraniti-va copiii cu legume. Daca aveti ponturi despre cum sa iubeasca un copil legumele, chiar va rog sa le impartasiti in comentarii, pentru ca veti ajuta o comunitate intreaga. Va recomand legumele cat mai colorate pentru ca sunt foarte bogate in vitamine. Morcovii, broccoli, ardeii rosii, cartofii dulci si multe altele. Cel mai usor de strecurat in dieta zilnica – ciorba de legume. Eu o iubesc, dar poate fi o provocare pentru mamele de copii mici si nazdravani. De aceea, va recomand o alternativa vesela, colorata si gustoasa: Supa crema de cartofi dulci, in care puteti strecura putin broccoli, spanac, morcovi, ceapa. Este foarte simplu de personalizat si de cosmetizat, astfel incat copilul o va vedea ca pe o mancare colorata si jucausa. Ii puteti adauga diverse elemente de decor, cat sa le fure ochisorii. Daca doriti reteta, sa imi scrieti.


Indiferent de preferintele culinare, putem sa ne alimentam corect si gustos, fara prea mult efort. Eu va sfatuiesc sa consumati produse locale, poate chiar din propria gradina sau de la o batranica pe care o cunoasteti pe la tara. Legumele noastre fac ciorba mai buna.

Si, nu in ultumul rand, beti multa apa. Eu am acest cuvant in sange. Orice sportiv il are si va sfatuiesc si pe voi sa va hidratati foarte bine. Cu cat sunteti o persoana mai activa si faceti miscare, cu atat va recomand sa beti mai multa apa, pentru ca organismul elimina mai mult si apa reaprovizioneaza.

Va astept cu intrebari, idei si opinii.


Sursa foto1: foodstory.stirileprotv.ro

Sursa foto2: bakeupartist.com

Comments


Camelia-Potec-Front.jpg

Camelia Potec

Sportul este viata, sanatate, libertate!

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page